Tijdelijke projecten
1. ‘JONGEREN IN TRANSPORT - J.I.T.’
Projectperiode : 01.07.2022 – 31.12.2023
Het doel van het JIT-project is om nieuwe jonge kandidaat-chauffeurs (18 tot en met 25 jaar) op te leiden tot vrachtwagenchauffeur. Deze opleiding gebeurt via een IBO, een Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming.
De voorbije jaren werden reeds heel wat jonge werkzoekenden opgeleid tot beroepschauffeur rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid dankzij zo’n IBO-traject. Het is belangrijk dat de nieuwe kandidaat-chauffeurs goed opleid worden omdat onze sector veel verschillende soorten goederen vervoert. Dit maakt van onze chauffeurs specialisten. Niet alleen de soorten goederen kunnen speciaal zijn, ook de manier waarop deze worden geladen en gelost. Wij noemen dit “niches in de transport” zoals het vervoer van gevaarlijke goederen, vervoer van levende dieren, vervoer van boomstammen, kunnen werken met kraan en heftruck, distributie, koeltransport, containervervoer, enzovoort …
De werkwijze binnen het JIT-project is de volgende:
1) Jij zoekt en screent zelf een geschikte kandidaat-chauffeur die nog geen 26 jaar is. De kandidaat beschikt over een geldig rijbewijs B. Indien wenselijk word je voor de toeleiding en screening bijgestaan door de VDAB en gespecialiseerde derden.
2) Na het vinden van de juiste kandidaat-chauffeur wordt met medewerking van de VDAB een IBO-contract afgesloten. De IBO kan voorafgegaan worden door een beroepsverkennende stage van gemiddeld 1 week.
3) Tijdens deze IBO die gemiddeld 13 weken duurt volgt de kandidaat-chauffeur via een erkende rijschool de lessen voor het theoretisch en praktisch rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid. De theoretische examens vinden plaats in een erkend examencentrum van de VDAB; de praktische examens in een GOCA-examencentrum.
4) In de periodes dat de kandidaat-chauffeur geen theorie- of praktijkrijlessen aan het volgen is via een rijschool, rijdt hij/zij mee met een ervaren vrachtwagenchauffeur van het bedrijf waar hij/zij tewerkgesteld zal worden. Deze ervaren chauffeur is een door het SFTL goedgekeurde werkplekbegeleider. Om dit te worden moet de chauffeur-begeleider een tweedaagse opleiding volgen bij het SFTL.
5) Van zodra de kandidaat geslaagd is voor het rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid rijdt de jongere zelf met de bedrijfsvrachtwagen, onder verdere begeleiding van de werkplekbegeleider en dit voor de resterende duurtijd van de IBO.
6) Na de IBO wordt de jongere tewerkgesteld in het bedrijf.
Binnen het kader van het JIT-project worden de volgende kosten gefinancierd:
- kosten voor attitudetraining
- coördinatie-afstemming rijschoolplanning door de koepel van de rijscholen (Federdrive)
- ruim opleidingsbudget voor de theorie- en praktijkrijlessen C/CE Vak via de rijschool, de rijschoolexamenbegeleidingen + examenkosten
- gratis examinering theorie-examen C Vak in een VDAB-examencentrum
- ervaren chauffeurs krijgen de mogelijkheid tot het gratis volgen van de SFTL-opleiding tot werkplekbegeleider van vrachtwagenchauffeurs
- financiële tussenkomst in de loonkost van de geattesteerde werkplekbegeleider van vrachtwagenchauffeurs voor de on-the-job-training
De instapvoorwaarden tot slot zijn de volgende:
- de jongere is ingeschreven als werkzoekende en komt in aanmerking voor een IBO
- de jongere is op de startdatum van de IBO nog geen 26 jaar
- het bedrijf heeft een openstaande vacature voor beroepschauffeur C/CE Vak en meldt die aan bij VDAB
- het bedrijf heeft (een) geattesteerde werkplekbegeleider(s) of selecteert (een) ervaren chauffeur(s) die op korte termijn de SFTL-opleiding volg(t)en
Klik hier op de aanmeldingsformulier of de aanvraagformulier subsidie werkplekbegeleiding om deze terug te vinden.
Vragen?
Neem contact met onze Directeur Opleiding, Geert Heylen. Mail :geert.heylen@sftl.be
2. Het project "IACTA"
Van vluchteling tot vrachtwagenchauffeur: het project IACTA
Situering project IACTA
IACTA staat voor Integratie op de Arbeidsmarkt als Chauffeur in de Transportsector in Antwerpen. De sectorfondsen Transport & Logistiek, Verhuis, Taxi en Bus & Car bundelden hun krachten. Met het Sociaal Fonds Bus & Car als promotor kregen ze van de Stad Antwerpen subsidiesteun om in 2018 28 erkende politieke vluchtelingen of subsidiair beschermden op te leiden tot respectievelijk vrachtwagenchauffeur (8), autobuschauffeur (8) of taxichauffeur (12). Doel: na de opleiding aan de slag gaan bij het bedrijf dat zelf een deel van de opleiding heeft verzorgd.
Dit project dient ieders en het algemeen belang: de werkgever heeft er een nieuwe chauffeur bij en de werkzoekende vluchteling/subsidiair beschermde heeft duurzaam werk, wat positief is voor zijn integratie in de samenleving.
Projectpartners
Stad Antwerpen, VDAB Antwerpen, vzw Kiem, bedrijven uit en de fondsen van de betrokken sectoren.
Profiel deelnemers
De deelnemers hebben het statuut van erkend politiek vluchteling of subsidiair beschermde. Ze dienen in de stad Antwerpen gedomicilieerd te zijn, het bedrijf waar ze worden opgeleid en tewerkgesteld dient in de provincie Antwerpen gevestigd te zijn.
Trajectverloop kandidaat-vrachtwagenchauffeurs
- Werving & selectie
De VDAB zorgt voor de werving, toeleiding en eerste selectie van de kandidaten. Deze dienen te beantwoorden aan een reeks van welbepaalde criteria zoals in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B.
- Screening
De Antwerpse vzw Kiem screent de kandidaten grondig op het vlak van bijvoorbeeld kennis van het Nederlands.
- Vooropleiding
De positief bevonden kandidaten volgen bij vzw Kiem de Vooropleiding Zwaar Vervoer die 9 weken duurt. De cursisten worden onder meer ondergedompeld in een taalbad Nederlands dat focust op vakjargon en doorlopen een kijkstage bij een transporteur.
- Opleiding/examinering theorie rijbewijs C/CE/Basiskwalificatie Vakbekwaamheid Groep C
De VDAB verzorgt dit.
- Opleiding/examinering praktijk rijbewijs C/CE/Basiskwalificatie Vakbekwaamheid Groep C & werkplekleren
De kandidaten volgen een IBO bij een transportbedrijf. In het kader van de IBO volgen ze eerst de praktijkopleiding bij een rijschool en leggen ze praktijkexamens af bij een GOCA- examencentrum.
Bij het bedrijf worden ze dan verder opgeleid en begeleid door ervaren vrachtwagenchauffeurs in de rol van werkplekbegeleider.
De subsidiesteun van de Stad Antwerpen wordt benut om de kost van rijschool/examencentrum en de loonkost van de werkplekbegeleiders zoveel mogelijk te vergoeden.
Video-getuigenis
Twee erkende vluchtelingen startten al een IBO bij respectievelijk Transport Joosen en Trafuco.
Ajmal Walizada beëindigde als eerste met succes zijn IBO bij Trafuco en is nu in dienst als kersvers vrachtwagenchauffeur.
De Dienst Communicatie van de Stad Antwerpen maakte een filmpje waarin werkgevers hun verhaal doen over het verloop van het traject. De link naar dit filmpje vindt u hier.
Gids Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO)
Om opleiding en tewerkstelling van asielzoekers en vluchtelingen te bevorderen, publiceerde de VBO Taskforce Vluchtelingencrisis een ‘Gids voor werkgevers. Opleiden en tewerkstellen van asielzoekers en vluchtelingen’. De link naar deze gids vindt u hier.
3. Het project "FAST TRACK CE 2.0"
Fast Track CE 2.0 is een Limburgs project dat gericht is om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs aan te pakken.
Het project wordt ondersteund door provincie Limburg, VDAB, SFTL en Scholing VZW.
Daarnaast is Fast Track CE 2.0 ook een erkende opleiding bij de VDAB. Je zal een aaneensluitende opleiding volgen waarbij je klaargestoomd zal worden tot vrachtwagenchauffeur. Hieronder vind je beknopt het stappenplan:
- Medisch onderzoek via CLB
- Theorie-opleiding (klassikaal of E-learning). Hier kan ook gekozen worden om extra workshops te doen via VDAB om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen van de theorie.
- Praktijkscreening: een uurtje mee in de vrachtwagen met een rijinstructeur om je startpositie te bepalen.
- Praktijkopleiding: 14u C + examenbegeleiding gevolgd door 12u CE + examenbegeleiding bij een erkende rijschool.
- 2 weken (10 werkdagen) stage in het transportbedrijf. Dit wordt gedaan in samenspraak met de kandidaat en is geen verplichting.
- Van start gaan met je job als vrachtwagenchauffeur!
Het volledige traject zal voor u uitgestippeld worden zodat u zich niet hoeft druk te maken over de planning. Voor deze opleiding is er geen specifieke startdatum. Je zal doorlopend kunnen instappen!
Let op: het project is enkel gericht op Limburgers die van rijbewijs B naar CE willen gaan. Van C naar CE is niet mogelijk.